Home / Blog / Eerste Hulp Bij Drama

Eerste Hulp Bij Drama

Posted on

Eerste Hulp Bij Drama
Waarom kiezen voor Speel Je Wijs?

Er zijn veel methodes en websites in onderwijsland te vinden met een groot aanbod aan drama-activiteiten. Maar hoe weet je welke methode voor jouw school het meest geschikt is? Hoe bepaal je welke methode je gaat aanschaffen? Dat ligt er allereerst aan wat het doel van de dramalessen op jouw school is. Zie je drama voornamelijk als hoofddoel of wil je drama ook inzetten als ondersteunend middel bij andere vakken? Voor welke vakken zou drama een goede toevoeging zijn?

Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe de leerkrachten het ervaren om drama te geven. Is er voldoende draagvlak vanuit de leerkrachten? Waar hebben zij behoefte aan wanneer zij drama geven? Drama wordt door leerkrachten vaak als een uitdaging ervaren. In sommige gevallen wordt drama zelfs als een heus drama gezien. Uiteraard zijn er ook leerkrachten die dit niet herkennen en vol enthousiasme aan het drama-avontuur in hun klas beginnen.

Een zestal uitspraken van leerkrachten over drama horen we regelmatig wanneer we scholen bezoeken voor trainingen en workshops voor Speel Je Wijs. Aan de hand van deze uitspraken willen we je meenemen in de manier waarop Speel Je Wijs drama leuk en leerzaam maakt. Leuk? Ja! Bij Speel Je Wijs krijgen leerlingen de kans om veel met elkaar te spelen en te communiceren. Leerzaam? Ja! Het mooie van Speel Je Wijs is dat, wanneer je het gebruikt als dramamethode, je ondertussen ook werkt aan taal. Wanneer je het inzet als middel voor taalontwikkeling werk je ondertussen ook aan theatrale vaardigheden en drama. Is dat dan alles? Nee. Er is ook aandacht voor sociale vaardigheden, bewegingsonderwijs, andere talen en wereldoriëntatie. Kortom, een zeer veelzijdige methode.

Herken jij één of meerdere van onderstaande uitspraken?

“Mijn groep is niet geschikt om drama aan te geven, daar begin ik niet aan”

Wat is de reden dat de groep niet geschikt is om drama te geven? Is het een te grote of te kleine groep? Zijn de kinderen nog niet bekend met drama? Sta je pas net voor deze groep? Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor een groep niet geschikt lijkt om drama aan te geven. Het uitgangspunt blijft echter dat er fouten gemaakt mogen worden. Loopt een activiteit niet goed? Onderbreek de les en leg aan de kinderen uit waarom je dit doet. Kinderen moeten wennen aan de werkwijze en dat heeft tijd nodig. Bespreek verwachtingen en grenzen met elkaar. Heb aandacht voor een veilig en goed pedagogisch klimaat.

Uiteraard zijn er veel meer tips en tricks om de dramales goed te laten verlopen. Edupos Onderwijskundig Advies ondersteunt en coacht leerkrachten om van (een) drama een mooi avontuur te maken. Daarnaast besteden we in de trainingen veel aandacht aan de manier waarop jouw dramales een leerzame en plezierige activiteit wordt.

 
“Ik vind het niet prettig om drama te geven, je weet nooit hoe het gaat lopen”

Door zoveel mogelijk structuur in je activiteit in te bouwen en dit goed te communiceren met je leerlingen, kun je al zekerheid in het verloop van de les inbouwen. Het is belangrijk om consequent te zijn en afspraken te maken met de leerlingen: hoe gaan we aan de slag? Wat vinden we goed en niet goed? Drama draait om veiligheid, vertrouwen en een goed pedagogisch klimaat. In de boeken wordt een veelvoud aan tips gegeven die je kunnen helpen om de les volgens plan te laten verlopen.

“Mijn rooster staat al zo vol met alle andere vakken, voor drama is echt geen ruimte”

Het komt inderdaad vaak voor dat de dag- en weekplanning al erg vol zijn. En daarnaast heeft drama niet altijd de prioriteit. Ons belangrijkste advies is om efficiënt om te gaan met de beschikbare tijd. Kijk eens in het rooster of er activiteiten zijn die je kunt vervangen voor een drama-activiteit uit Speel Je Wijs. Zo zie je bijvoorbeeld dat leerkrachten bepaalde woordenschatlessen uit de taalmethode overslaan en daarvoor in de plaats een activiteit uit Speel Je Wijs inzetten waarbij dezelfde doelen aan bod komen.

“Ik moet er zoveel materialen voor in huis hebben, dat hebben wij niet op school”

Bij Speel Je Wijs is het mogelijk om je lessen zo uitgebreid en fantasierijk mogelijk te maken. Dat kan natuurlijk door gebruik te maken van een veelvoud aan materialen. Je kunt gebruik maken van handpoppen, doeken, lampen, ballonnen, geluidsapparatuur, enzovoort. Dit is echter geen vereiste. Bij bepaalde lessen staan bijlagen vermeld die geprint moeten worden. Dit kan heel snel via www.speeljewijs.com. Bij een aantal lessen zijn extra materialen nodig, al zijn dit meestal kosteloze materialen die vaak op scholen aanwezig zijn. Bovendien wordt het advies gegeven om bij aanschaf van de boeken van Speel Je Wijs samen te kijken welke materialen aanwezig zijn in de school en of het nodig is om extra materialen aan te schaffen.

“De voorbereiding neemt vaak nog meer tijd in beslag dan de les zelf”

Dit is in principe niet zo wanneer je gebruik maakt van de boeken van Speel Je Wijs. De gemiddelde voorbereidingstijd die je kwijt bent voor een les of activiteit is tien minuten. De activiteiten en lessen staan overzichtelijk uitgeschreven en je weet precies wat je wanneer moet doen. Voor Speel Je Wijs Woordenschat (groep 1-4) geldt bovendien dat elk spel kort is en de activiteiten in het lesprogramma verweven kunnen worden. Er hoeft niet speciaal een les woordenschat of drama ingepland te worden, de activiteit kan gekoppeld worden aan wat er in de klas gebeurt.

“Er is geen geld voor een dramamethode in alle groepen”

De kosten voor aanschaf van allerlei dramamethodes kunnen variëren van een paar tientjes tot ruim duizend euro. Speel Je Wijs is een van de goedkoopste dramamethodes met een doorgaande lijn van groep 1 tot en met 8. Geen enkele methode laat kinderen zoveel spelen en zo weinig schrijven als Speel Je Wijs.

Je kunt als school zelf samenstellen hoe het pakket eruit komt te zien:

  • Voor Speel Je Wijs (voor groep 5-8) betaal je slechts €39,95.
  • Voor Speel Je Wijs Woordenschat (voor groep 1-4) betaal je voor de complete set €64,95.
    • Wil je het boek bestellen zonder de map met 200 platen? Dan betaal je €39,95.
    • Wil je alleen de map met platen bestellen? Dan betaal je €52,95.
  • Bestel je alle boeken om de doorgaande lijn van groep 1 naar groep 8 te waarborgen, dan betaal je eenmalig dus maar €104,95.

Wil je graag boeken bestellen? Heb je interesse in trainingen of (inspiratie)workshops? Heb je behoefte aan extra informatie van ervaringsdeskundigen? Ga dan naar www.edupos.nl of neem vrijblijvend contact met ons op via info@edupos.nl. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden!


Verrassing, we geven een cadeautje weg! Edupos Onderwijskundig Advies bestaat precies 1 jaar en trakteert!

We geven één exemplaar weg van Speel Je Wijs voor groep 5 tot en met 8. We horen je denken: wat moet ik hiervoor doen? Niet zoveel!

  • Ga naar de Facebookpagina van Edupos.
  • Like het bericht over de winactie én de Facebookpagina van Edupos.
  • Vertel in een reactie waarom jij dit boek wilt winnen.

Bij minimaal 100 vind-ik-leuks op dit bericht verloten we het boek onder alle deelnemers die aan bovenstaande voorwaarden voldoen.

 

Top